Fråga 2015/16:1136 Osund konkurrens från offentlig verksamhet

av Fredrik Christensson (C)

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

För någon månad sedan träffade företrädare från tvätteribranschen regeringsföreträdare för att diskutera den osunda konkurrensen från offentliga verksamheter i branschen. Bland annat finns flera exempel på att Kriminalvården har lagt anbud som är svåra att konkurrera med för privata aktörer. Detta riskerar att leda till att arbetstillfällen försvinner.

I Dalsland är hotet mot nuvarande och framtida arbetstillfällen särskilt påtagligt, i och med den omfattande tvätteriverksamhet som bedrivs vid anstalten Skogome. På sistone har anstalten vunnit flera viktiga upphandlingar i regionen, vilket har en direkt negativ inverkan på arbetsmarknaden.

Tvätteribranschen lämnade en skrivelse till regeringen i samband med mötet med förslag på att förtydliga regleringsbrev och förordningar för att minska den osunda konkurrensen från offentliga verksamheter.

Kriminalvården ska självklart erbjuda meningsfulla arbetsuppgifter till interner. Det kan dock inte vara rimligt att det sker genom osund konkurrens med privata företag på grund av Kriminalvårdens möjlighet att hålla låga priser.

Det ska här betonas att det inte är frågan om någon konflikt mellan den offentliga sektorn i rollen som arbetsgivare och privata aktörer, utan i det här fallet rör det sig om terapi- och rehabiliteringsverksamhet hos det offentliga. Det handlar således inte om ”riktiga jobb”, vilket däremot de arbetstillfällen inom det privata som slås ut utgör. Frågan borde inte på något sätt vara partiskiljande, utan vi borde alla kunna enas om att det ska bedrivas en bra och meningsfull verksamhet på anstalterna utan att den slår undan benen för riktiga jobb med kollektivavtalsenliga villkor, vilka dessutom genererar skatt till det allmänna.

Min fråga till närings- och innovationsministern är därför:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att sätta stopp för den osunda konkurrensen från offentliga verksamheter?