Fråga 2015/16:1124 Nationella kompetensteamets verksamhet

av Betty Malmberg (M)

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

Sedan år 2014 har Länsstyrelsen Östergötland haft regeringens uppdrag att utveckla och driva ett så kallat nationellt kompetensteam, för att förebygga och motverka hedersrelaterat våld och förtryck. Kompetensteamet arbetar med fortbildning och metodutveckling och även med att ge stöd och råd i dessa frågor till bland annat socialtjänst, polis och ideellt verksamma. En stödtelefon har inrättats, och av en delrapport som lämnades i fjor framgår att av de utsatta personer som samtalen har berört var 60 procent under 18 år och 30 procent under 15 år.

Enligt plan har regeringsuppdraget slutredovisats tidigare i år. Av nu gällande regleringsbrev framgår dock att länsstyrelsen har fått förlängt ansvar för kompetensteamet för hela år 2016. Detta är förvisso bra men ger inga långsiktiga förutsättningar för arbetet. Med tanke på migrationen torde behoven av Nationella kompetensteamets insatser dessutom vara fortsatt stort. 

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga statsrådet Åsa Regnér:

 

Är statsrådet beredd att permanenta delar av verksamheten för att ge bättre förutsättningar för arbetet och för fortsatt utveckling av Nationella kompetensteamet?