Fråga 2015/16:1116 Medlingsinstitutets lönestatistik

av Ali Esbati (V)

till Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S)

 

För att den svenska lönebildningsmodellen med starka och självständiga partsorganisationer ska fungera väl krävs bland annat lönestatistik av god kvalitet. De i skrivande stund pågående avtalsförhandlingarna mellan Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och fackförbundet Kommunal har aktualiserat ett problemområde i det avseendet.

Parterna har olika uppfattningar om löneutvecklingen för kvinnor respektive män inom kommuner och landsting. Medan SKL hänvisar till Medlingsinstitutets lönestatistik för att säga att det inte finns systematiska skillnader i utvecklingen för kvinnor respektive män, menar de fackliga organisationerna att en sådan skillnad existerar, på LO-området.

Problemet uppstår, enligt fackliga företrädare, på grund av att löneutvecklingen för arbetare och tjänstemän inte särredovisas i Medlingsinstitutets lönestatistik för offentlig sektor. Detta gör det svårare att följa upp systematiska skillnader och riskerar samtidigt att leda till att grupper med lägre löner missgynnas i förhållande till det så kallade märket inom det statliga och kommunala området. Det råder oklarhet och delade meningar om varför det ser ut på det sättet.

Detta är inte en tillfredsställande situation för den som önskar att lönebildningen bygger på god och användbar statistik och att parterna ska kunna ta sitt ansvar för att motverka systematiska löneskillnader mellan könen.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga arbetsmarknadsministern:

 

Avser ministern att ta några initiativ för att Medlingsinstitutets lönestatistik för offentlig sektor ska delas upp mellan arbetar- och tjänstemannagrupper?