Fråga 2015/16:1111 Naturbruksgymnasisters förutsättningar

av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

till Statsrådet Aida Hadzialic (S)

 

Naturbruksgymnasierna ger landsbygdens ungdomar en reell möjlighet att förbereda sig för akademiska studier. Skolorna erbjuder en miljö och en småskalighet där ungdomar som kommer från mindre orter och som många gånger saknar akademiska traditioner känner att de passar in. De vågar utmana sig själva.

Att gå ett naturvetenskapligt program på en stor traditionell gymnasieskola är inget alternativ för många av dessa elever, då deras förtjänster inte alltid kommer till sin rätt i dessa miljöer, så som de har möjlighet till. Alla elever ska ha chansen att utvecklas och att nå så långt som möjligt med sina studier.

Ungdomarna har via naturbruksgymnasiet en naturlig förankring bland djur och natur där de blir sedda och bekräftade inom ett program med högst levande inslag, och där vinsten är att teori och praktik varvas.

I Sveriges naturbruksskolor frigörs och utnyttjas en del av den inneboende potential som ungdomar på mindre orter har. Åtskilliga är de ungdomar som vittnar om att ”jag hade aldrig klarat detta på en stor skola”. SLU har statistik som visar att ungdomar med bakgrund från naturbruksskolorna hävdar sig minst lika bra kunskapsmässigt som elever med annan gymnasial bakgrund. Det vore därför ovärdigt en kunskapsnation som Sverige att slå undan benen för dessa ungdomar framöver.

Vi behöver ha en levande landsbygd nu och i framtiden, och vi behöver unga människor som med olika utbildningar fortsätter och tar vid på resan framåt. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Aida Hadzialic följande:

 

Vilka konkreta åtgärder och initiativ avser statsrådet att vidta för att inte Skolverket på egen hand och utanför sitt uppdrag, år 2016, ska beskära, begränsa och förhindra landsbygdens ungdomar att kvalificera sig för högre studier?