Fråga 2015/16:1110 Assisterad befruktning

av Karin Rågsjö (V)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Lagen om assisterad befruktning trädde i kraft den 1 april. Det var en välkommen lagändring som många väntat på, och intresset förväntas bli stort. Nu har det dock visat sig att landstingen hanterar detta olika. På vissa ställen kan man inte ens ställa sig i kö, vilket med rätta har mött hård kritik. Det var ingen överraskning att lagförslaget skulle gå igenom, och det är orimligt att flera landsting menar att de inte vet hur de ska hantera den nya lagstiftningen. Hur landstingen valt att gå vidare är mycket olika. I Örebro drar verksamheten till exempel igång i dagarna, medan man i Stockholms läns landsting väntar på riktlinjer från Socialstyrelsen.

Hälso- och sjukvårdslagen stipulerar att vi ska ha en jämlik vård, och det är en ambition som regeringen säger sig dela. Då ska det inte vara så att i ett landsting kan du få insemination men i ett annat får du det inte.

SKL hänvisade till att ingen medelstilldelning hade utvecklats. I nuläget har Socialstyrelsen har inte tagit fram riktlinjer.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkra att den nya lagstiftningen renderar i en jämlik tillgång till den vård, här assisterad befruktning, som nu erbjuds?