Fråga 2015/16:1108 Lång väntan på organ

av Cecilia Widegren (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

I september förra året lade utredningen om donations- och transplantationsfrågor fram sitt betänkande Organdonation – en livsviktig verksamhet (SOU 2015:84). Den 15 mars i år gick remisstiden ut för att avlämna synpunkter på de konkreta förslagen och det övriga materialet i betänkandet till Socialdepartementet.

I all korthet är de remissvar som tar ställning till materialet övervägande positiva och bejakar i grunden utredningens analys och förslag. Köerna till organdonation är för långa, och patienter dör i väntan på organ. Därför brådskar det med en proposition från regeringen om en ny lagstiftning om organdonation.

Frågor kring organdonation är komplexa och etiskt känsliga. En persons inställning till donation av organ utreds i dag först efter ett dödsfall. Enligt utredningens förslag ska det i framtiden få utredas redan innan döden är konstaterad. Därtill ska vården kunna påbörja medicinska insatser för att möjliggöra organdonation så snart ett sådant ställningstagande är tydliggjort.

I utredningens betänkande lämnas vidare förslag om att organdonation ska kunna genomföras då döden inträffat efter ett så kallat cirkulationsstillestånd, och inte enbart efter en primär hjärnskada. I praktiken skulle detta synsätt leda till att en persons önskan att donera sina organ efter sin död kan genomföras i lika hög grad som en tydlig önskan om att inte donera sina organ. Så är inte fallet med nuvarande lagstiftning.

Ett konkret exempel är njursjuka. För många av dessa är ett donerat organ från en avliden den enda möjligheten att få  en transplantation genomförd. I dag kan dock tre av tio njurtransplantationer genomföras genom donation från närstående levande donator. Det är i dag drygt 600 njursjuka som står på någon av de fyra väntelistor för organdonation som är i funktion i Sverige.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag ställa följande fråga till statsrådet Gabriel Wikström:

 

När avser statsrådet att presentera ny lagstiftning om organdonation, och vilka konkreta åtgärder avser statsrådet att vidta nu i syfte att underlätta organdonation så att färre dör i väntan på organ?