Fråga 2015/16:1106 Nya åtaganden i samband med EU:s avtal med Turkiet

av Johan Forssell (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

EU slöt i mars 2016 ett avtal med Turkiet i syfte att bättre hantera flyktingmottagandet till Europa. En del av avtalet är att 72 000 syrier i Turkiet ska få möjlighet att bosätta sig i något av EU:s länder. Denna kvot hänger dock, enligt vad som har framgått, inte samman med nya åtaganden från EU:s länder. Det som ligger till grund är i stället tidigare EU-beslut. Ett av dessa tidigare EU-beslut var det beslut som den svenska regeringen ville skulle användas för omfördelning av asylsökande från Sverige.

I samband med avtalet med Turkiet stod det klart att någon omfördelning av asylsökande från Sverige inte kommer att ske. Detta fick vara godtagbart, enligt statsminister Stefan Löfven. Den svenska regeringen får därmed ansetts ha frånträtt den begäran om omfördelning som Sverige tidigare hade gjort. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vilka skäl låg bakom att Sverige, i samband med EU:s avtal med Turkiet, frånträdde begäran om omfördelning av asylsökande, och var det några andra länder som gjorde nya åtaganden eller frånträdde begäran om omfördelning på motsvarande sätt som Sverige?