Fråga 2015/16:1104 Fastställande av faderskap för ofödda barn

av Mikael Eskilandersson (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

I betänkande 2014/15:CU6 Familjerätt behandlades, efter bland annat kommittémotion 2014/15:2517 av Sverigedemokraterna, frågan om att göra det möjligt att fastställa faderskapet före ett barns födsel, även för ogifta. På så sätt skulle det tydliggöras att det finns två föräldrar och pappans betydelse för barnet förstärks. Det finns också praktiska fördelar då barnet annars kan hamna i en märklig situation helt utan föräldrar, i det fall att mamman till barnet skulle avlida i samband med förlossningen eller strax efter. Barnet kan också riskera att inte få del av sin arvsrätt efter pappan, i det fall pappan avlider före barnets födsel.

Eftersom det i normalfallet inte görs någon egentlig utredning kring faderskapet, mer än att mamman och pappan får intyga att de är föräldrar, så borde det vara en liten ändring. Det mest logiska vore om man direkt efter en konstaterad graviditet kan registrera faderskapet, i de fall det finns ett önskemål om att göra så, från de blivande föräldrarna.

Ett enigt civilutskott ställde sig bakom ett tillkännagivande till regeringen, om att regeringen skulle göra de förändringar som behövs, för att göra det möjligt för föräldrar att registrera faderskapet före barnets födsel. Men sedan detta tillkännagivande har det varit tyst.

Jag vill därför fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

När kommer denna förändring att vara fullt genomförd så att även barn som föds utanför  äktenskapet kan ha en pappa från födseln?