Fråga 2015/16:1093 AP-fondernas verksamhet

av Emil Källström (C)

till Statsrådet Per Bolund (MP)

 

AP-fonderna har ett av samhällets viktigaste uppdrag. De förvaltar kapitalet för våra allmänna pensioner och bidrar med sin verksamhet positivt till den långsiktiga finansieringen av inkomstpensionssystemet. Det svenska pensionssystemet hyllas internationellt , och det är något vi ska vara stolta över. Det är av stor vikt att AP-fondernas verksamhet bedrivs på affärsmässiga grunder med nuvarande och framtida pensionärers intresse framför ögonen. Nyligen har den så kallade pensionsgruppen ställt sig bakom nya regler för AP-fonderna, som bland annat innebär att ambitionsnivån när det gäller ansvarsfullt ägande förstärks.

Genom medier har det uppdagats att Andra och Sjätte AP-fonden förbereder en försäljning av fastighetsbolaget Norrporten och det finns även bekräftelse från ett intresserat företag att de utvärderar ett eventuellt bud.  Under en längre tid har det spekulerats i en eventuell börsintroduktion av Norrporten. Av spridda medieuppgifter går det att läsa sig till att så inte verkar vara fallet utan att en direktförsäljning till annat företag är det som AP-fonderna planerar.

Om en AP-fond säljer ett innehav ska det enligt nuvarande direktiv inte spela någon roll om det sker via exempelvis en börsintroduktion eller direkt till ett annat företag. Huvudsaken är att en försäljning genomförs som ger bästa möjliga avkastning enligt rådande regelverk. En förutsättning för att kunna få bästa möjliga avkastning är inte bara att utvärdera om försäljning ska ske via börsintroduktion eller direkt försäljning till ett eller flera andra företag. Det är också att det finns en för de iblandade parterna transparent process där alla intressenter får samma information och lika förutsättningar att lägga ett eventuellt bud. Endast så kan AP-fonderna få bästa möjliga avkastning.

Mot bakgrund av ovanstående skulle jag vilja fråga statsrådet Bolund:

 

Kan statsrådet garantera att de försäljningar av tillgångar som AP-fonderna genomför innebär att alla intresserade köpare får samma information och samma förutsättningar för att kunna lägga ett bud?