Fråga 2015/16:1092 Översyn av direktiven för AP-fondernas innehav

av Daniel Sestrajcic (V)

till Statsrådet Per Bolund (MP)

 

Nyligen rapporterades att företaget Findus tänker lägga ned sin produktion av djupfrysta färdigrätter och grönsaker i Bjuv, och 450 människor har redan varslats. Detta trots att fabriken är välskött och går med vinst. Det är det brittiska bolaget Nomad Foods som ägt Findus sedan 2015 som trots det väljer att lägga ned produktionen. Det går inte att tolka på något annat vis än att man vill göra sig av med konkurrens. 

Första AP-fonden är genom ett stort aktieinnehav i riskkapitalbolaget Pershing Square Holding en del av ägarstrukturen bakom Nomad Foods. Pensionsfonden, som säger sig jobba aktivt med ägarstyrning, beskriver sin värdegrund med orden ”professionalism, engagemang och långsiktighet”. I sin årsredovisning för 2015 skriver man: ”Långsiktighet sätter sin prägel på hela vår verksamhet. Som långsiktig investerare är fokus på hållbart värdeskapande en naturlig del. Hållbart värdeskapande genomsyrar hela vår förvaltning och inkluderar alla tillgångsslag i vår portfölj.” Genom sitt ägande i Pershing Square Holdning och därmed Nomad Foods ger Första AP-fonden sitt tysta medgivande till nedläggningen av lönsam, och för bygden mycket viktig, produktion. Det står i direkt strid med målsättningen om långsiktiga investeringar och hållbart engagemang. AP-fonderna bör användas aktivt och ta ett långsiktigt ägaransvar som bryter av mot den snäva vinstmaximering som präglar de enskilda ägarintressena. Ett starkt svenskt näringsliv förutsätter en aktiv och målmedveten näringspolitik. AP-fondsmedlen skulle i större utsträckning än i dag kunna utnyttjas för att möjliggöra en sådan näringspolitik. Det förutsätter dock att fonderna genom sitt ägande inte bidrar till nedläggning av lönsamma företag och till utarmning av svensk industri. Att AP-fonderna, som i dag inte ska ta näringspolitisk eller samhällsekonomisk hänsyn i sina placeringar, möjliggör att våra gemensamma pensionspengar används för lägga hinder för svensk industri är inte acceptabelt. Det är uppenbart att reglerna för AP-fondernas aktieinnehav måste ses över. Fonderna ska inte bidra till att oseriösa, spekulativa företag lägger ned eller flyttar ut lönsam och välskött produktion. 

Jag vill därför fråga statsrådet Per Bolund:

 

Avser statsrådet att vidta några åtgärder för att direktiven för AP-fondernas innehav ska ses över, i syfte att hindra ägande och investeringar i företag som lägger ned eller flyttar ut lönsam och välskött produktion ur landet?