Fråga 2015/16:1087 Organiserade högerextrema mobbar

av Hans Linde (V)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Den senaste tiden har organiserade högerextrema mobbar dragit fram på flera platser i Sverige. De kallar sig Soldiers of Odin, en organisation som bildades i Finland av en ökänd nazist. Även i Sverige har gruppen tydliga högerextrema kopplingar. Expo har visat att flera av medlemmarna i Soldiers of Odin är dömda för brott. Bland annat finns i deras led personer som är dömda för attacken mot en antirasistisk manifestation i Kärrtorp 2013.

Soldiers of Odin säger sig vilja skapa trygghet, men har uppenbarligen det rakt motsatta syftet. De vill sprida rädsla och otrygghet hos alla som inte passar in i det högerextrema idealsamhället, oavsett om det handlar om invandrade, hbtq-personer, feministiska aktivister eller aktiva inom arbetarrörelsen.

Den 2 april drog mobben fram i Göteborg, bland annat på Andra Långgatan och Masthuggstorget. Det var knappast slumpvis valda platser. På Andra Långgatan har Vänsterpartiet och Röda Korset sina lokaler. På Masthuggstorget finns ett minnesmärke över de svenskar som stred mot fascismen i Spanien på 30-talet, och här har bland annat Seko och Transportarbetareförbundet sina lokaler.

Lördagens mobb ger samtidigt en obehaglig déjà vu-känsla från Göteborgs historia. Redan på 30-talet demonstrerade nazister på Masthuggstorget. Då som nu resulterade det i starka folkliga motreaktioner och bråk.

Jag vill med anledning av det inträffade fråga statsrådet:

 

Vilka initiativ avser statsrådet att vidta för att förhindra att organiserade högerextrema mobbar som Soldiers of Odin tillåts sprida oro och rädsla på våra gator?