av Cecilia Widegren (M)
till Statsrådet Åsa Regnér (S)
Allt som oftast kan vi ta del av socialtjänstens kris, och det extraordinära läget kvarstår, månad för månad. Regeringen och ansvarigt statsråd Åsa Regnér uttalar sig i tidningen Dagens Nyheter den 8 april: ”Läget är allvarligt inom socialtjänsten, framför allt, inom barn- och ungdomsvården. … Vi behöver vara säkra på att det arbetet fungerar. … Redan tidigare såg regeringen ett behov av att se över socialtjänstlagen.”
Det framställs som att regeringen och ansvarigt statsråd planerar för en moderniserad socialtjänstlag som kan fungera, till del anpassad för ensamkommande barn, som den tydliga ramlag den var avsedd att vara. Emellertid har regeringen och ansvarigt statsråd Regnér agerat precis tvärtom, inte bara en gång utan flera gånger. Varje gång det varit tillfälle att detta skulle bli ett konkret förslag, med omröstning i Sveriges riksdag, har regeringen och Socialdemokraterna röstat nej till att genomföra en total översyn av socialtjänstlagen.
Så sent som den 17 mars 2016 avslog Socialdemokraterna ett konkret förslag om en utredning i syfte att ta fram en ny socialtjänstlag. Därtill avslog även Socialdemokraterna ett år tidigare, den 15 april 2015, ytterligare ett konkret förslag om att genomföra en total översyn av socialtjänstlagen. Detta var innan de stora flyktingströmmarna tog fart.
Om verkligheten nu kommit i kapp regeringen och ansvarigt statsråd – att socialtjänstens extraordinära situation behöver konkreta förbättringsförslag – som nu äntligen ser ett stort behov av att ta fram en ny tydlig ramlag i form av en moderniserad socialtjänstlag är det senfärdigt, men äntligen. En modern lagstiftning ska, till skillnad från nuvarande, inte vara svåröverskådlig och detaljstyrande.
Snart har halva mandatperioden passerat utan en enda konkret åtgärd från regeringen och ansvarigt statsråd avseende en översyn av socialtjänstlagen. Däremot har regeringspartierna mer än en gång aktivt röstat emot.
Till detta ska läggas att det finns ett skriande behov av konkreta åtgärder för att ta fram en långsiktig nationell strategi för personalförsörjning och kompetenslyft inom socialtjänsten. Medarbetare inom socialtjänsten fattar livsavgörande beslut för många människor, inte minst barn och unga. Socialtjänsten behöver arbetsro och rimliga arbetsförhållanden.
Mot bakgrund av ovanstående vill jag ställa följande fråga till ansvarigt statsråd Åsa Regnér:
Vilka nya konkreta åtgärder avser ansvarigt statsråd att vidta för att dels säkerställa att socialtjänsten har möjlighet att genomföra sitt uppdrag rättssäkert med hög kvalitet, dels se till att skyndsamt ta fram gedigna underlag som kan möjliggöra framtagandet av en ny socialtjänstlag?