Fråga 2015/16:1079 Skatteverkets särbehandling av samhällets elit

av Daniel Sestrajcic (V)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

I samband med Uppdrag Gransknings andra del om skatteflykt, självrättelser med mera som sändes onsdagen den 6 april samt i medierapporteringen inför programmet framkom det att Skatteverkets överdirektör Helena Dyrssen (före detta statssekreterare under alliansregeringen) kontaktade Frank Belfrage (före detta kabinettssekreterare till Carl Bildt under alliansregeringen) för att förvarna om Uppdrag Gransknings undersökning av Belfrage. Helena Dyrssens nuvarande högsta chef är generaldirektör Ingemar Hansson (före detta statssekreterare hos Anders Borg under alliansregeringen) som också kände till Helena Dyrssens telefonsamtal till Frank Belfrage. Helena Dyrssen bekräftar att hon ringt Belfrage.

I medierapporteringen samt i Uppdrag Granskning framkommer att Dyrssen, Hansson och Belfrage inte bara är tidigare kollegor, de umgås även privat.

Händelsen är allvarlig, inte minst mot bakgrund av att källor inom Skatteverket bekräftar att vissa personer särbehandlas av Skatteverkets ledning. Händelsen ska också ses mot bakgrund av de så kallade Panamadokumenten, där det avslöjats att en global elit genom brevlådeföretag i skatteparadis dolt omfattande tillgångar från beskattning.

Skattemyndigheten är en helt central myndighet för att värna den skattemoral som krävs för att finansiera vårt välfärdssamhälle. Det är också den viktigaste myndigheten i arbetet för att stoppa aggressiv skatteplanering och undandragande av skatt. Det ovan inträffade skadar allmänhetens förtroende för Skatteverket och bör rimligen få konsekvenser för den ledning som i dag finns på Skatteverket.

Mot bakgrund av det ovan nämnda och den allvarliga situationen vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta i syfte att säkerställa att Skatteverket inte särbehandlar personer på det sätt som framkommer i Uppdrag Gransknings reportage?