Fråga 2015/16:1066 Möjligheten att driva företag i Sverige

av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Sverige är ett litet exportberoende land i norra Europa som är beroende av sin tillväxt för att ta plats på marknader utanför det egna landets gränser. Det kräver ett ständigt arbete med att riva handelshinder, stärka företags exportmöjligheter och att arbeta med att förbättra förutsättningarna för att bedriva företagande nationellt, regionalt och lokalt i Sverige. Sverige har alla förutsättningar för tillväxt med de gröna näringarna kopplade till livsmedelsindustrin som växtkraft, inte minst i Skåne. Den bördiga åkermarken ger en naturlig tillgång till högkvalitativa råvaror.

Ett exempel där vi ser att ökade kostnader för transport slår ut företagsamheten är Bjuv i nordvästra Skåne där vi den 31 mars mottog beskedet att Findus flyttar sin verksamhet till Tyskland. Anledningen anges vara en överetablering i kombination med att Bjuv ligger för långt bort från de stora marknaderna i Syd- och Västeuropa, vilket orsakar dyra transportlösningar.

Nedläggningen av Findus i Bjuv innebär stora spridningseffekter för såväl underleverantörer som odlare i Skåne och Halland. Ärtodlingar i södra Sverige berörs exempelvis, där 500 odlare som förser Findus med ärtor till fryspåsarna nu riskerar att få dra ned på sin verksamhet. Totalt odlar de på 8 500 hektar. Det blir 3,5-4 kilo ärtor per svensk och år.

Under alliansregeringen togs steg för att göra det mer attraktivt att driva företag och industri i Sverige genom bland annat förkortade handläggningstider, avskaffad revisionsplikt för små företag, förbättrad service och tillgänglighet samt bättre överblick över regelområdet för enskilda företagare.

Likaså drevs en linje för att skapa en utveckling med förenkling och bättre möjligheter inom det offentliga. Inom ramen för detta ska det finnas bättre förutsättningar för den svenska marknaden för offentlig upphandling av mat. Genom enkla och flexibla regler kan tillgängligheten för svenska småföretag öka, och därmed skapas bättre förutsättningar för våra lantbrukare och matföretagare att vara med i upphandlingsprocesser och bli alltmer konkurrenskraftiga på den globala marknaden tillsammans med livsmedelsindustrin.

Med regeringens politik får vi i stället högre skatter på transporter, och det blir dyrare för företag att nyanställa såväl unga som äldre till ett bättre företagsklimat och fler arbetstillfällen. Till detta kommer en försvårande och utestängande lagstiftning på upphandlingsområdet.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga närings- och innovationsminister Mikael Damberg följande:

Vilka åtgärder och initiativ tänker ministern ta för att underlätta för enskilda företagare att konkurrera på lika villkor, trots alla de ovan nämnda nackdelarna och hindren som nu möter företagare?