Fråga 2015/16:1061 Polisens förutsättningar

av Eva Wallin (KD)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

I början av mars var ett tv-team från australiska Channel 9 på besök i Rinkeby. Det var en del av en reportageresa för programmet 60 Minutes. De blev då angripna av en grupp ungdomar som protesterade mot att de filmade inom området. Tv-teamets film visar att de fick värja sig mot knytnävsslag och sparkar och att de fick ducka för föremål som kastades mot dem. Teamet hade före denna händelse kontakt med polisen, bland annat efter en inledande incident. Innan tv-teamet gick in på torget, där den aggressiva tilldragelsen utspelade sig, sa polisen till dem att det var bättre att polisen inte var med för att inte provocera, vilket man ansåg sig göra enbart genom sin blotta närvaro. Polisen har lagt ned ärendet.

Denna typ av händelser skapar otrygghet och bristande tilltro till ordningsmakten och rättssystemet i samhället. Många människor undrar hur detta kan tillåtas passera. Hur många andra förseelser sker utan rättskipning? Om inte polisen med sitt våldsmonopol klarar av att hantera detta riskerar vi en utveckling där andra och oönskade aktörer tar lagen i egna händer.

Det har vid ett flertal tillfällen rapporterats om att ovanligt många poliser nu lämnar sitt arbete. Under 2015 utbildades enligt DN den 22 mars 646 nya poliser, medan 832 slutade. Det är inte värdigt en rättsstat och en mogen demokrati som Sverige att ha denna utveckling inom poliskåren, i synnerhet inte nu när polisens arbetsbelastning har ökat. De människor som väljer att utbilda sig till poliser har både rättspatos och samhällsengagemang och vill göra skillnad i samhället. De ska inte behöva känna en uppgivenhet inför utmaningen att utföra sitt arbete, inte heller ett bristande stöd inom ledning och organisation. Poliser i yttre tjänst ska ha stöd av sina chefer och ett tydligt mandat att skydda befolkningen och upprätthålla samhällets ordning. Det är en grundläggande och betydelsefull funktion för en stabil rättsstat.

Det är en fråga om jämlikhet och likhet inför lagen att alla svenska medborgare, oavsett i vilken stadsdel de bor, har rätt till polisens beskydd och upprätthållande av ordning. Detta är en grundläggande del i vårt lands utveckling, att vi har byggt en anständig och över landet likvärdig civilisation, och det är så vårt samhälle ska upprätthållas.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att ge polisen rätt förutsättningar för att på ett jämlikt sätt upprätthålla lag och ordning i hela landet och samtidigt undvika att fler poliser i förtid väljer att lämna sitt viktiga arbete?