Fråga 2015/16:1057 Kvalitetsregister avseende vården

av Cecilia Widegren (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

 

Nationella kvalitetsregister är systematiska verktyg som ger viktiga möjligheter att utveckla kvaliteten i hälso- och sjukvården. Ett nationellt kvalitetsregister innehåller individbaserade uppgifter om problem, insatta åtgärder och resultat inom vård och omsorg. De nationella registren kvalitetsgranskas och certifieras av den nationella styrgruppen för kvalitetsregister.

För närvarande finns det 96 nationella kvalitetsregister i drift med gemensamt ekonomiskt stöd från sjukvårdshuvudmännen och staten. Myndigheten för vård- och omsorgsanalys ska utvärdera statens och Sveriges Kommuner och Landstings satsning på de nationella kvalitetsregistren i enlighet med ett beslut av alliansregeringen den 10 oktober 2013. En samlad slutrapport ska redovisas till regeringen senast den 1 december 2017.

Moderaterna har lagt fram ett förslag om att Myndigheten för vård- och omsorgsanalys ska ges ytterligare ett särskilt uppdrag att se över hur staten kan stimulera och stödja en långsiktig satsning av nationella kvalitetsregister. Regeringen och dess stödpartner Vänsterpartiet har avvisat detta förslag i riksdagen.

Därtill finns det oroande uppgifter som gör gällande att det inte finns någon finansiering inför nästa år av de nationella kvalitetsregistren. Regeringen och ansvarigt statsråd bör tydliggöra regeringens intresse och värdera kvalitetsregistrens innebörd för vårdens utveckling, bland annat genom att belysa finansieringen. Detta är mycket oroväckande eftersom nationella kvalitetsregister i många fall är avgörande för att verksamheterna ska lära sig av gjorda erfarenheter och kunna systematiskt dra lärdom och nytta av dessa.

Ett utmärkt exempel på ett nationellt kvalitetsregister är arbetet med framtagande av kvalitetsregister inom hjärtsjukvården, Swedeheart. Detta register har byggts upp i samverkan mellan alla akutsjukhus i Sverige. Detta register har knutit samman hjärtsjukvården med den patientnära kliniska forskningen. Därtill är det världens enda kompletta nationella kvalitetsregister över hjärtsjukdomar.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga ansvarigt statsråd Gabriel Wikström följande:

 

Vilka konkreta åtgärder avser statsrådet att vidta inom en snar framtid för att säkerställa de nationella kvalitetsregistrens dels kortsiktiga, dels långsiktiga finansiering, då det stärker välfärdens kvalitet?