Fråga 2015/16:104 Kärnkraft och elintensiv industri

av Betty Malmberg (M)

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Kärnkraft är en del av basen i svensk elproduktion och står för cirka hälften av den el vi använder under ett år. Just nu är elpriset förvisso lågt, men Sveriges industri är elintensiv och därför känslig för förändringar. En snabbavveckling av kärnkraftsreaktorer kommer därför med största sannolikhet att leda till ökade elpriser. Riksdagens utredningstjänst har räknat ut, baserat på SCB:s siffror från 2012, att varje gång elpriset går upp med 1 öre per kilowattimme höjs den svenska industrins kostnader med 525 miljoner kronor. Industrin som är motorn för Sveriges tillväxt kommer definitivt att få konkurrensproblem den dagen elpriset vänder upp igen.

Det låga elpriset i kombination med regeringens höjning av effektskatten innebär lönsamhetsmässiga problem och nyligen har vi kunnat läsa oroande nyheter om att fyra av tio reaktorer planeras att läggas ned.

 

Med hänvisning till ovanstående har jag följande fråga till närings- och innovationsminister Mikael Damberg. Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att Sveriges elintensiva basindustri fortsatt ska kunna vara konkurrenskraftig?