Fråga 2015/16:1039 Alkoholskatten

av Larry Söder (KD)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

De tre viktigaste alkoholpolitiska instrumenten är reglering av den fysiska tillgängligheten, pris på alkohol och marknadsföring. I Sverige har Systembolagets detaljhandelsmonopol ett starkt stöd i opinionen och såväl svensk som internationell monopolforskning finner otvetydigt att statliga icke-vinstdrivande monopol minskar såväl konsumtion som alkoholskador.

Regeringen har under hösten aviserat att åtgärder för en skärpt lagstiftning kring e-handel av alkohol kommer att införas för att skydda detaljhandelsmonopolet och folkhälsan. Genom den så kallade Alkotaxidomen visar sig detta också vara fullt möjligt att genomföra. Det är på alla sätt välkommet och bör prioriteras högt.

När det gäller prispolitiken kan vi konstatera att regeringen under förra året valde att inte föreslå en höjning av punktskatten av alkohol. Alliansen valde i två omgångar år 2014 och 2015 att höja alkoholskatten både för att stärka folkhälsan och för att finansiera viktiga satsningar. Noteras bör även att effekten av skattehöjningen minskade då flera producenter valde att sänka priset på sina produkter, något som visar att det finns goda marginaler.

Att regeringen i november 2015 gav Tullverket, Polismyndigheten, Ekobrottsmyndigheten och Skatteverket i uppdrag att utveckla arbetet med att förhindra illegal hantering av punktskattepliktiga varor ger möjlighet till fortsatt utveckling av prispolitiken. Med stärkta kontrollåtgärder bör en fortsatt aktiv prispolitik kunna föras, exempelvis genom ett införande av en inflationstrappa och en plan för hur alkoholskatten ska stiga de kommande åren. Något som efterfrågas av flera internationella organisationer såsom OECD och WHO.

Kristdemokraterna föreslog i budgetförslaget för 2016 en ökning av alkoholskatten i syfte att stärka folkhälsan. Genom en höjning av alkoholskatten exklusive sprit med 4,5 procent och alkoholskatten på sprit med 0,5 procent ökar statens skatteintäkter med 900 miljoner. En minskad totalkonsumtion av alkohol har betydande positiva effekter för människors hälsa och välmående.

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Hur avser finansministern att aktivt arbeta med alkoholskatten de kommande åren?