Fråga 2015/16:1004 Strategiska forskningsområden

av Betty Malmberg (M)

till Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)

 

I forskningspropositionen Ett lyft för forskning introducerades så kallade strategiska forskningsområden (SFO) som började gälla 2010. Det var långsiktiga satsningar som alliansregeringen gjorde inom strategiska områden där svensk forskning antingen bedömdes tillhöra, eller bedömdes ha potential att tillhöra, den internationella forskningsfronten.

Satsningen utvärderades i fjol med gott resultat, där den internationella bedömarpanelen bland annat konstaterade att satsningen förefaller ha ökat kvaliteten på forskning i en majoritet av forskningsmiljöerna”(VR:s årsredovisning 2015)”.

Dock kommer nu signaler på att en osäkerhet sprider sig inom forskningsmiljöerna. Det handlar framför allt om vad som kommer att ske med projekten och huruvida de kommer att finnas kvar då en ny forskningsproposition läggs på riksdagens bord. Detta påverkar självklart kvaliteten och förutsättningarna för verksamheten och därmed möjligheterna för rekrytering av viktig forskningskompetens samt utvecklingen av forskningsområdena.

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga statsrådet Helene Hellmark Knutsson:

Kan statsrådet ge några besked om regeringens syn på SFO-miljöernas framtid?