Interpellation 2015/16:92 Framtidens svenska framgångshistorier

av Anette Åkesson (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

På Forbes 2000-lista över världens företag finns i dag 24 svenska företag med. Av dessa 24 är över hälften startade under 1800-talet, och inget är yngre än 20 år. Det är en utveckling som bekymrar.

Det är i företagen som de flesta nya jobb skapas och nya lösningar växer fram. Detta skapar arbetstillfällen och tillväxt, någonting som i sin tur ger skatteintäkter som finansierar vår gemensamma välfärd. Företagande och entreprenörskap är därför en viktig grundsten i vårt välfärdssamhälle.

Vi måste se till att svenska företag anställer, förnyar verksamheten och växer i takt med sina internationella konkurrenter.

Enligt Svenskt Näringslivs årliga undersökning är de fem mest företagsvänliga kommunerna i Sverige Solna, Sollentuna, Vellinge, Danderyd och Trosa. Från dessa kommuner finns mycket att lära för att göra hela Sverige mer företagsvänligt.

Något som ständigt efterfrågas från företagare oavsett kommun är långsiktiga spelregler. Att planera sitt företags utveckling utan att veta vilka förutsättningar som kommer att gälla, skapar stor osäkerhet och håller många gånger tillbaka företagsledningen från att utveckla och expandera verksamheten. Kanske är det tydligaste exemplet just nu företag inom tjänstesektorn, vars villkor länge varit osäkra. I Skatteverkets månadsstatistik kan man se att branschsektorn för hushållsnära tjänster hittills i år har växlat ned till en klart lägre tillväxttakt jämfört med tidigare år. Förra året växte marknaden för hushållsnära tjänster med 21 procent. Hittills i år ligger tillväxttakten på endast 9 procent.

 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson vilka förändringar regeringen ser ligger framför oss vad gäller skatteuttag och regelverk för svenska företagare och hur regeringen arbetar för att fler svenska företag ska växa och placera sig på Forbes 2000-lista i framtiden.