av Erik Ottoson (M)
till Statsrådet Anna Johansson (S)
Marknaden för så kallande drönare – obemannade luftfarkoster – har ökat snabbt i takt med att tekniken blivit billigare och mer välutvecklad. Utvecklingen visar inga tecken på att avta utan snarare tvärtom då användningsområdena kan bli alltmer sofistikerade när tekniken utvecklas. Detta är i grunden positivt då tjänsterna kan skapa stora värden för vanligt folk, men situationen i luftrummet måste fortfarande fungera.
Det är avgörande att vi aldrig kompromissar med säkerheten i luftrummet när olika sorters flygfarkoster ska samsas om utrymmet. Regelverken måste vara tydliga, enkla och kunna garantera säkerheten för både människor i luften och på marken. Det finns därutöver ett behov av att låta tekniken fortsätta att utvecklas så att samhället kan ta del av de nyttor som skapas.
Vanliga hobbyflygare som köpt en drönare i en elektronikaffär och flyger i trädgården eller i en park har oftast liten eller ingen koll på vad som är och inte är en kontrollzon i luftrummet. De flesta föreställer sig inte att det rimligen kan vara olagligt att flyga drönare i en park i Skarpnäck för att tornet på Bromma flygplats – på andra sidan staden – har ansvar för att kontrollera även det luftrummet. Luftfartsverket lade den 25 februari 2015 upp en karta på sin hemsida där UAV-flygare enkelt kan se var zonerna ligger. Men tyvärr är den relativt okänd bland de flesta som köpt en drönare och inte är medlem i någon hobbyflygarklubb.
Enligt de kontakter jag har haft med Luftfartsverket är antalet stängningar av flygplatser onödigt många eftersom en stor andel av incidenterna inte inneburit någon reell risk för den vanliga flygtrafiken. Det finns flera möjligheter att skapa bättre förutsättningar för att drönare och annat flyg bättre kan samsas i luftrummet men det krävs politiska initiativ. De processer som finns på internationell nivå kommer att ta tid och Sverige har här en möjlighet att bli ett föregångsland.
Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande frågor till statsrådet Anna Johansson: