Interpellation 2015/16:83 Europas lägsta arbetslöshet 2020

av Helena Bouveng (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Att vi ska ha Europas lägsta arbetslöshet inom fem år är en av regeringens skarpaste målsättningar. Men de förslag som regeringen lagt fram, bland annat höjda arbetsgivaravgifter för unga, höjt tak i a-kassan och sämre ROT-avdrag, har kritiserats för att de tvärtom kommer att förvärra arbetslösheten.

Omkring 450 000 människor ska komma i arbete för att regeringens målsättning om den lägsta arbetslösheten i Europa år 2020 ska kunna uppfyllas. Men de förslag som hittills kommit från regeringen ger i stället motsatt effekt och beräknas enligt Konjunkturinstitutet minska arbetsutbudet med mellan 10 000 och 15 000 arbetstillfällen på kort sikt. Även Svenskt Näringsliv har nu gjort en analys av förslagens effekter och bedömer att de inom några år kommer att bidra till en minskning med 25 400 jobb. I kören stämmer också Finanspolitiska rådet in. Rådet har rapporterat att ingenting tyder på att regeringen kommer att nå sin målsättning om Europas lägsta arbetslöshet. 

Vi moderater menar att det överordnade målet för svensk jobbpolitik inte ska ses som helt beroende av hur det går i andra EU-länder. Det viktiga för oss är hur många som faktiskt har ett jobb, inte huruvida det är relativt sett fler eller färre än i Grekland. Vi ser att våra demografiska utmaningar för välfärden, med en mindre andel av befolkningen i arbetsför ålder, inte går att möta utan att fler människor är sysselsatta. Därför sätter vi jobben främst på vår politiska agenda.

Det gör inte vår nuvarande regering. I stället påtalar vi om och om igen att Finansdepartementets analys av de långsiktiga effekterna på sysselsättningen av regeringens förslag ännu saknas. En undersökning som Svenska Dagbladet lät göra tidigare i år visar i stället att åtta av tio svenskar – och en majoritet av Socialdemokraternas egna väljare – inte tror att arbetslöshetsmålet kommer att uppnås.

 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson om ministern och regeringen planerar att offentliggöra någon handlingsplan eller analys av hur målsättningen om Europas lägsta arbetslöshet 2020 ska uppnås. Eller har ministern och regeringen helt enkelt inte räknat på hur många jobb som hotas av en tillväxtfientlig politik?