av Hans Wallmark (M)
till Utrikesminister Margot Wallström (S)
Vattenfall använder sedan 2014 ryska bränsleelement vid kärnkraftverket i Ringhals. Elementen levereras av det ryska bolaget Rosatom, som är helägt av den ryska staten. Förutom att Rosatom är stort inom den civila kärnkraftsindustrin är bolaget även djupt involverat i den ryska kärnvapensektorn.
Försvarsminister Peter Hultqvist ställde på den tiden han var riksdagsledamot en fråga (2012/13:684) till alliansregeringen om hur man såg på att Vattenfall därmed gjorde sig beroende av leveranser från Ryssland och vilka säkerhetspolitiska överväganden den dåvarande regeringen gjort. Hultqvist skrev bland annat: ”Frågan är om det är ett svenskt nationellt intresse att medverka till detta mot bakgrund av att EU nu försöker minska sitt beroende av rysk energi.”
Åsa Romson från Miljöpartiet pekade även hon 2014 på det problematiska i att köpa kärnbränsle från ett företag som är engagerat i kärnvapenprojekt.
Sedan Peter Hultqvist ställde sin fråga i riksdagen har det säkerhetspolitiska läget ytterligare förändrats till det sämre. 2014 annekterade Ryssland Krim och ställde den europeiska säkerhetsordningen på ända. Som ett resultat av detta har EU infört ekonomiska sanktioner mot Ryssland för att markera mot landets oacceptabla beteende.
EU har även gått vidare och intensifierat sitt arbete för att diversifiera energiimporten och minska sitt energiberoende av en leverantör och därmed minska, i det här fallet, Rysslands möjligheter att styra tillgång och prissättning. Ett av de uttalade målen i EU:s så kallade energiunion är att minska EU:s beroende av importerad energi från politiskt instabila områden.
Med anledning av detta skulle jag vilja ställa samma fråga som Peter Hultqvist ställde 2013, fast denna gång till utrikesminister Margot Wallström.
Vilka åtgärder avser utrikesministern att vidta för att tydliggöra den svenska säkerhetspolitiska analysen av Vattenfalls avtal med Rosatom och om det är ett svenskt intresse att utgöra inkörsporten till försäljning av ryskt kärnbränsle i västdesignade kärnkraftsreaktorer?