Interpellation 2015/16:756 Barn som utsätts för människohandel

av Johan Forssell (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Sydsvenska Dagbladet har i en uppmärksammad artikelserie rapporterat om att barn, som kommit till Sverige som asylsökande, misstänks utnyttjas för sexuella ändamål. Bara på ett och samma HVB-boende fanns det under förra året misstankar om femton sådana fall.

Människohandel för sexuella ändamål är en allvarlig form av brottslighet. Barn som bor på HVB-hem ska vara under sådan tillsyn att de så långt möjligt skyddas från att utsättas för denna typ av brott.

Brotten som sådana måste självklart prioriteras av rättsväsendet. Utifrån vad som framgår av Sydsvenska Dagbladet (den 9 augusti 2016) har det dock i flera fall förekommit att brottsmisstankar, som avser utnyttjande av barn för sexuella ändamål, inte har lett till några polisutredningar. En polischef som citeras i tidningen säger att det för närvarande inte finns någon hos polisen som arbetar med människohandel. Utifrån vad som framgår av artikelserien förekommer det dessutom att brottsanmälningar inte alltid hos polisen registreras som just brottsanmälningar.

Detta är alarmerande uppgifter. Vi kan inte ha ett läge där allvarlig brottslighet inte utreds. Barn som kommit hit som asylsökande och bor på HVB-hem är självklart lika skyddsvärda som andra barn.

Vi har ett ansträngt läge i Sverige i delar av välfärden. Grundläggande samhällsfunktioner måste dock fortsätta att fungera.

Mina frågor till justitie- och migrationsministern Morgan Johansson är;

  1.  Vad gör ministern för att säkerställa att barn och ungdomar på HVB-hem inte utsätts för allvarliga brott?
  2.  Vad gör ministern för att säkerställa att brottsanmälningar om allvarliga brott mot barn prioriteras av polisen och utreds i största möjliga utsträckning?
  3.  Vad gör ministern för att säkerställa att brottsanmälningar som inkommer till polisen registreras som just brottsanmälningar?