Interpellation 2015/16:75 Jobben i exportindustrin

av Christian Holm Barenfeld (M)

till Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S)

 

Regeringens jobbsatsningar baseras på en utbredd bidragspolitik. Höjningen i a-kassan är bara en åtgärd av många i ledet av detta. Men detta kostar pengar, och tyngden av den kostnaden ligger på jobben och företagen. Regeringen har föreslagit skattehöjningar på 33 miljarder kronor, och 80 procent av dem slår mot jobb och företagande.

Samtidigt som näringsminister Mikael Damberg använder uttryck som ”exportoffensiv” ökar energiminister Ibrahim Baylan kostnaderna för exportindustrin genom höjningen av effektskatten. Enligt energiministern skulle en höjning av skatten på termisk effekt, den så kallade effektskatten, öka energikostnaderna med ett öre per kilowattimme. För industrin, och i synnerhet den elintensiva industrin, blir kostnaderna påtagliga som en konsekvens av detta. Sveriges exportindustri prövas allt hårdare, eftersom den internationella konkurrensen ökar ihop med den internationella prispressen. Om Sveriges industrier och export belastas med ökade kostnader försvinner jobben.

Mitt hemlän, Värmland, har en stark historia av basindustri. Skogs- och järnindustrin är alltjämt en mycket viktig del för såväl den värmländska som den svenska tillväxten och våra jobb. Jag är därför starkt oroad över regeringens kraftiga kostnadsökning för våra företag och inte minst gällande den energiintensiva industrin.

Mot bakgrund av ovanstående är min fråga till arbetsmarknadsminister Ylva Johansson:

 

Vilka arbetsmarknadspolitiska bedömningar gör arbetsmarknadsministern med anledning av dessa ökade kostnader för industrierna?