Interpellation 2015/16:73 Utredning av välfärdstjänster

av Maria Malmer Stenergard (M)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Den 5 mars 2015 tillsatte regeringen utredningen Ett nytt regelverk för offentlig finansiering av privat utförda välfärdstjänster, som leds av Ilmar Reepalu.

Den 16 juni 2015 uppmanade riksdagen i ett tillkännagivande regeringen att ge utredningen alternativa direktiv i syfte att få på plats ett bättre regelverk för säkerställande av valfrihet, mångfald och kvalitet i fråga om välfärdstjänster. Den utredning vi vill se – och som riksdagen fattat beslut om – ska bland annat behandla tillståndsplikt med ägar- och ledningsprövning, kravställande och uppföljning av kvalitet samt skarpare sanktioner vid misskötsel. En utgångspunkt ska vara att det ska ställas likadana krav på både privata och offentliga utförare.

I ett svar på skriftliga frågor av Jonas Jacobsson Gjörtler (M) och Cecilia Widegren (M) den 23 september 2015 uppgav civilminister Ardalan Shekarabi följande: ”Tillkännagivandet aktualiserar många frågeställningar av komplex karaktär som för närvarande analyseras inom Regeringskansliet. Regeringen avser att återkomma till riksdagen i denna fråga.”

Aktörer inom välfärdssektorn vittnar om att inriktningen på den utredning som regeringen tillsatte i mars i år har inverkat skadligt på branschens utveckling, eftersom utredningens direktiv stakar fram en utveckling som gör det näst intill omöjligt för fristående aktörer att verka inom branschen och skapar stor osäkerhet. Det ändrade fokus för framtida eventuella förändringar som riksdagen har tillkännagett för regeringen måste därför nu få genomslag i regeringens arbete.

I takt med att den tidigare tillsatta utredningens arbete framskrider blir det än mer angeläget att regeringen anger när och hur riksdagens tillkännagivande kommer att följas. De delar av uppdraget som gäller tillstånds- och auktorisationssystem och andra alternativ till offentlig upphandling samt skyldigheten att erbjuda vårdvalsystem i primärvården enligt hälso- och sjukvårdslagen ska redovisas så snart som den 1 november i år.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

När och hur avser statsrådet och regeringen att tillmötesgå riksdagens tillkännagivande om en utredning om ett regelverk för säkerställande av valfrihet, mångfald och kvalitet i fråga om välfärdstjänster?