Interpellation 2015/16:719 Översyn av Arbetsförmedlingen

av Annika Qarlsson (C)

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

Jobb förmedlas oftast genom kontakter. Nio av tio jobb förmedlas via släkt, vänner, jobbarkompisar, grannar med mera. De som står utanför arbetsmarknaden saknar ofta nätverk. Därför behöver arbetslösa en ”säljare” som bygger nätverk och skapar kontakter åt dem. Detta är särskilt viktigt om den arbetssökande helt saknar nätverk eller över huvud taget kunskap om det svenska samhället. Arbetsgivarna å sin sida behöver Arbetsförmedlingen för att hitta de arbetssökande som de vill anställa.

Det är detta uppdrag, dessa två sidor, som Arbetsförmedlingen inte svarar upp mot och som gör att förtroendet för Arbetsförmedlingen är så lågt. Att Arbetsförmedlingen inte fungerar är ingen nyhet. Sitt namn till trots klarar myndigheten inte uppgiften att förmedla arbete. I Förtroendebarometern för 2015 säger endast 11 procent av de tillfrågade att de har ganska eller mycket stort förtroende för Arbetsförmedlingen. Det är lägre än för någon annan myndighet, företag, organisation eller massmedium i mätningen.

Just nu rullar hjulen för fullt och det är glädjande många som får jobb. Många företag vill anställa men hittar inte några personer att rekrytera. Nu är det uppenbart läge för att få in fler i arbete, speciellt många av de som har haft svårt att få jobb. Flera matchnings- och rekryteringsföretag som är underleverantörer till Arbetsförmedlingen signalerar att myndigheten inte anvisar de arbetssökande till matchnings- och rekryteringsföretagens program.

Detta är mycket allvarliga signaler som är till skada för enskilda personer och för företag men också för hela samhällsekonomin. Kritiken mot Arbetsförmedlingen är inte ny. Därför tillsatte den förra regeringen en bred översyn av Arbetsförmedlingen. Tyvärr lades den ned av den nuvarande regeringen halvvägs in i sitt arbete. Riksdagen har två gånger gett regeringen till känna att översynen ska återupptas, men ännu har ingenting hänt.

Arbetsförmedlingens uppdrag är som att sitta på alla stolar som går att sitta på. Samtidigt. Arbetsförmedlingen ska sköta arbetsmarknadens funktionssätt med matchning och utbildningsinsatser. Den ska bygga förtroende med de arbetssökande och samtidigt vara den myndighet som beslutar om a-kassan. Den ska vara utförare av tjänster och samtidigt upphandla konkurrenter och även bedöma sina konkurrenter. Den ska söka upp företagen, bygga förtroende och sälja in sina tjänster. Det vore bättre att dela upp ansvaret och renodla uppdraget så att var och en bättre kan göra det som förväntas av en – och göra det bra.

Varför inte renodla Arbetsförmedlingens uppdrag till ett myndighetsuppdrag och i stället låta andra aktörer ansvara för utbildnings- och förmedlingsinsatser mot prestationsbaserad ersättning? Då skulle ersättning betalas ut till aktören vid utfört uppdrag – utbildning eller varaktigt jobb. Betalningen skulle vara beroende av utfallet av insatsen.

Det finns intresse från många håll, senast tydligt uttalat av en partikamrat till arbetsmarknadsministern, om att få genomföra ett regionalt försöksprojekt i Malmö, där Arbetsförmedlingen i dag har svårt att klara sitt uppdrag och arbetslösheten har varit en av de högsta i Sveriges under lång tid. Centerpartiet har tidigare föreslagit detta och anser att det är ett intressant område med stora utmaningar samt att det är bra att få erfarenheter av ett pilotprojekt. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson följande:

 

När kommer ministern att återuppta översynen av Arbetsförmedlingen?

Är ministern beredd att renodla Arbetsförmedlingens uppdrag till ett myndighetsuppdrag och låta andra aktörer ansvara för utbildnings- och förmedlingsinsatser mot prestationsbaserad ersättning?

Är ministern beredd att testa ett regionalt pilotprojekt för alternativ till Arbetsförmedlingen i Malmö?