Interpellation 2015/16:717 Statliga bolag och företag som undanhåller skatt

av Ulla Andersson (V)

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Statliga Vattenfalls styrelse har föreslagit att företagets tyska koltillgångar ska säljas till det tjeckiska företaget EPH. Det är ett företag med ägarstruktur i brevlådeföretag och med säte i skatteparadis som Cypern och Luxemburg. EPH:s finansiella partner i affären, PPF Investments, är i sin tur ytterligare ett brevlådeföretag på Jersey. Såväl EPH:s vd och delägare Daniel Kretinsky som PPF:s ägare Petr Kellner återfinns i Panamadokumenten. Båda har företag i skatteparadiset Brittiska Jungfruöarna. EPH har förekommit i flera brottsutredningar om skattebrott och korruption samt dömts av EU-kommissionen att betala 25 miljoner kronor i böter för förhindrande av korruptionsutredning.

Att företag undanhåller skatt genom att gömma tillgångar i skatteparadis är ett stort problem, då det undergräver såväl välfärden som skattemoralen. I sista hand är det regeringen som styr Vattenfall genom ägardirektiv och bolagsordning.

Jag vill därför fråga närings- och innovationsminister Mikael Damberg:

 

Vilka initiativ tänker ministern ta för att förhindra att statligt ägda bolag gör affärer med företag som undanhåller skatt?