av Jonas Jacobsson Gjörtler (M)
till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)
Arbetet med den flera gånger försenade livsmedelsstrategin torde nu vara i slutskedet – i alla fall om regeringens senaste besked att strategin ska presenteras före sommaruppehållet fortfarande gäller.
Förväntningarna är höga, inte minst eftersom regeringen har haft som ambition att åtminstone i inledningen av processen involvera väldigt många – och ofta motstående – intressen. Av de signaler jag får från olika aktörer verkar det dock nu ha varit väldigt tyst från regeringen i den här frågan under en längre tid.
Samma mönster ser vi i den politiska processen. Statsrådet upprepar ofta att han och regeringen vill ha en "bred förankring" av livsmedelsstrategin i riksdagen. När arbetet sattes igång talades det om en referensgrupp, och ett par inledande möten hölls. Därefter har det inte hänt mycket och under senare delen av våren har det varit helt tyst.
Från oppositionen har vi än så länge inte sett så mycket som ett kommatecken av strategin. Jag ställde därför nyligen en skriftlig fråga till statsrådet om vad som avses med "bred förankring". Hur ska den förankringen ske och vilka partier är tänkta att omfattas?
Tyvärr innehöll statsrådets svar inga besked, trots att det nu bara återstår några få dagar av riksmötet – och således börjar bli rejält bråttom.
Livsmedelsstrategin är viktig, alldeles för viktig för att fördröjas på grund av intern oenighet inom regeringen, eller riskera att bli en halvmesyr till följd av en undermålig process.
I strategin har regeringen bland annat lovat att hantera de många viktiga förslag som Konkurrenskraftsutredningen presenterade för över ett år sedan, så det brådskar – men det är framför allt viktigt att resultatet blir bra. Eftersom strategin är tänkt att omfatta hela livsmedelskedjan är det dock viktigt att inte enbart primärproduktionen berörs, utan att hela förädlings- och produktionsledet tydligt omfattas.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht: