Interpellation 2015/16:704 Ökat konsumentskydd vid kroppsbehandlingar

av Jessika Roswall (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Allt fler människor gör olika typer av kroppsbehandlingar och marknaden förutsägs växa ytterligare.

I medier har det rapporterats om ingrepp eller behandlingar som har misslyckats, och det medför ofta svåra konsekvenser för konsumenten. I Sverige får vem som helst öppna en klinik för att utföra skönhetsingrepp. För många av behandlingarna krävs ingen utbildning eller certifikat, och marknaden är delvis oreglerad, vilket innebär att det finns en brist i patientsäkerheten där konsumenten ofta saknar skydd om något går fel.

Kunskapen och kompetensen hos konsumenter, utövare och myndigheter är bristfällig, och det saknas samordnad information. Allmänna reklamationsnämnden (ARN) handlägger inte denna typ av tjänster, varför konsumenten tvingas gå via allmän domstol för att få sin sak prövad.

I höstas presenterades en utredning, SOU 2015:100 Kroppsbehandlingar – Åtgärder för ett stärkt konsumentskydd, som påvisar hur stort behovet är av lagstiftning och informationsåtgärder. Utredningen konstaterade att branschen är i stark tillväxt och att skyddet för konsumenten är svagt. Enligt utredningen får man anta att konsumenten ofta förutsätter att den som erbjuder behandlingar har erforderlig utbildning och kompetens. Vidare konstaterades att de regelverk som finns är svåröverskådliga och tangerar flera olika regelverk samt att det saknas uttryckliga regler för att skydda konsumenten.

Med anledning av det ovan anförda vill jag ställa följande fråga till statsrådet Gabriel Wikström:

 

När kan vi förvänta oss att se en relevant lagstiftning på området?