av Åsa Coenraads (M)
till Statsrådet Ann Linde (S)
Den rödgröna regeringen har på ett tillfredställande sätt fortsatt Alliansens arbete för minskad antibiotikaanvändning i djurproduktionen. Dock behövs mer. I takt med att handeln med livsmedel inom EU och med resten av världen ökar, särskilt i samband med att viktiga frihandelsavtal skrivs, är det nödvändigt att antibiotikaanvändningen i EU och andra delar av världen minskar. Antibiotika är vårt främsta försvar mot i dag lättbehandlade sjukdomar. Dess funktion måste värnas, samtidigt som bättre förutsättningar för internationell handel behövs.
Det krävs krafttag mot onödig antibiotikaanvändning i djurhållningen. Sverige har sedan många år en låg användning av antibiotika i animalieproduktionen. Som föregångsland har vi visat att en låg antibiotikaanvändning inte måste vara ett hinder. Det bör i allra högsta grad vara möjligt att förmedla den svenska erfarenheten i förhandlingar om frihandelsavtal.
Nyligen kom rapporter om att en bakterie som är resistent mot all känd antibiotika har hittats hos en person i USA. Det är allvarligt eftersom bakterier lätt byter gener med varandra, vilket potentiellt kan medföra att bakteriella sjukdomar som i dag är lätta att behandla i framtiden kan bli dödliga. Det är en viktig fråga att adressera i de pågående förhandlingarna om till exempel TTIP.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Ann Linde:
Vilken strategi för statsrådet på EU-nivå för att sprida det goda exemplet från svensk animalieproduktion med en minimal antibiotikaanvändning?
Har statsrådet för avsikt att verka för att i kommande frihandelsavtal lägga in minskad antibiotikaanvändning i animalieproduktionen som ett kriterium?