av Jonas Jacobsson Gjörtler (M)
till Statsrådet Isabella Lövin (MP)
För några veckor sedan presenterade regeringens finanspolitiska råd sin årliga rapport. I rapporten fanns den här gången ett helt kapitel där svensk klimatpolitik granskas och utvärderas.
Följande tre punkter som rör klimatpolitiken kommer från sammanfattningen:
”26. Rådet menar att den svenska klimatpolitiken bör utformas så att den bidrar till att minska de globala utsläppen av växthusgaser till en så låg samhällsekonomisk kostnad som möjligt. I budgetpropositionen för 2016 förklarar regeringen att man avser att trappa ned insatser utanför landets gränser och i stället öka insatserna i Sverige för att minska utsläppen av växthusgaser. Denna omläggning av politiken innebär ökade kostnader för att minska utsläppen av växthusgaser.
27. Det finns inget empiriskt stöd för att en svensk klimatpolitik som är striktare än omvärldens skulle stärka Sveriges konkurrenskraft. En sådan uppfattning bör därför inte utgöra en grund för svensk klimatpolitik.
28. Rådet bedömer att den stora globala utmaningen är att minska utsläppen från kolkraft på ett kostnadseffektivt sätt. Rådet menar därför att svensk klimatpolitik – utöver de åtaganden Sverige gjort inom EU – under de kommande decennierna bör inriktas på åtgärder som direkt eller indirekt bidrar till en utfasning av kolanvändningen i världen. Det är inte uppenbart att klimatpolitikens nuvarande inriktning mot en snabb minskning av oljeanvändningen i Sverige bidrar till en sådan utveckling."
Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Isabella Lövin:
– Hur ser statsrådet och regeringen på den tydliga kritik mot klimatpolitiken som Finanspolitiska rådet framför?
– Vilka åtgärder planerar statsrådet att vidta till följd av slutsatserna i Finanspolitiska rådets rapport?