Interpellation 2015/16:675 Det svenska regelverket – ett hot mot jobben i Kristianstad

av Maria Malmer Stenergard (M)

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

Sveriges regler kring växtskyddsmedel drabbar nu de svenska jobben och inte minst jobben i Kristianstad. I Kristianstad med omnejd odlas en stor andel av landets lök. Åhus Grönt står för så mycket som en tredjedel av all gul och röd lök som odlas i Sverige. Företaget räknar med att mellan 40 och 60 arbetstillfällen riskerar att försvinna bara hos dem. Anledningen är att man drabbas av tuffare regler för växtskyddsmedel än kollegor i övriga EU-länder. Sverige är det enda land som nu förbjuder medlet Stomp och vägrar att ge dispens.

EU har ett gemensamt regelverk på området, men Sverige har nu, precis som på flera andra områden, valt att gå längre än övriga länder inom unionen i sin tolkning av regelverken. Det gynnar inte konsumenterna, som i stället får äta importerad lök som odlats i länder som inte har lika stränga regler som Sverige. Det drabbar enbart de svenska jobben.

Detta är en politik som riskerar att slå hårt mot landsbygden och inte minst mot den skånska landsbygden. Jag vill därför fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkerställa att det svenska lantbruket inte drabbas hårdare jämfört med kollegorna i övriga EU-länder?