Interpellation 2015/16:664 En finansiellt stabil och hållbar sjukförsäkring

av Lotta Finstorp (M)

till Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S)

 

Sjukfrånvaron i Sverige har visat upp stora variationer i omfattning över tid från cirka tio dagar per person och år på 50-talet till närmare 30 dagar i slutet av 80-talet. Höga nivåer över 25 dagar nåddes också i början av 2000-talet. Den stigande trenden bröts då och vändes inledningsvis genom stora förtidspensioneringar under första hälften av 2000-talet och därefter genom sjukförsäkringsreformen 2008 under alliansregeringen till historiskt låga nivåer om cirka sex dagar åren 2010–2011. Nu ser vi en oroande ökning av sjukfrånvaron igen. Ökningarna kan delvis härledas till ökad psykisk ohälsa. Sjukfrånvaron i Sverige borde ligga på stabila nivåer som även motsvarar nivåerna i jämförbara europeiska länder.

Att sjukfrånvaron åter stiger hastigt efter en nedgång känns igen från tidigare variationer i sjukfrånvaron. De stora svängningarna gör systemen och deras påverkan på statsbudgeten svåra att förutse. För att sjukförsäkringen ska kunna vara förutsägbar, långsiktigt hållbar och finansiellt stabil krävs att den hålls på en jämn och rimlig nivå som ger ekonomisk trygghet vid arbetsoförmåga samtidigt som den bidrar till ökad sysselsättning.

Regeringen har tidigare gått ut med ett mål om ett sjukpenningtal på nio sjukdagar per försäkrad och år till år 2020. Med de antaganden Försäkringskassan använder för prognoser på lång sikt blir sjukpenningtalet 12,4 dagar år 2020. Sammantaget beräknas anslagsbelastningen för de större anslagen inom sjukförsäkringen öka, från 81,8 miljarder kronor år 2015 till 96,7 miljarder kronor år 2020.

De åtgärder som hittills presenterats av regeringen är således inte tillräckliga för att nå målen och för att upprätthålla en finansiellt stabil och hållbar sjukförsäkring.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialförsäkringsminister Annika Strandhäll:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att upprätthålla en finansiellt stabil och hållbar sjukförsäkring och för att nå regeringens mål om ett sjukpenningtal på nio sjukdagar per försäkrad och år till år 2020?