Interpellation 2015/16:637 Västsvenska paketet

av Hans Rothenberg (M)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

De stora satsningarna på infrastrukturen i Göteborg ska till del finansieras via trängselskatten, vilket garanteras av det avtal staten ingick för flera år sedan med Göteborgs stad, kommunerna runt Göteborg samt regionerna i Västra Götaland och Halland. När trängselskatten infördes för tre år sedan sa västsvenska politiker att det inte fanns någon som helst risk för att staten i en framtid skulle använda intäkterna till andra saker än Västsvenska paketet.

Regeringen har nu beordrat Trafikverket att låna av Riksgäldskontoret till förmånlig ränta för att bekosta 2016 års investeringar i Västsvenska paketet. Detta i stället för att som det var tänkt använda pengarna från inbetalda trängselskatter. Upplägget förutsätter en låg och stabil räntenivå, vilket ingen kan garantera över tid.

En befogad oro från många medborgare i Göteborg och Västsverige är att intäkterna från trängselskatten inte kommer finansieringen av Västsvenska paketet till godo nu när staten betraktar trängselskatten som en budgetregulator.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anna Johansson:

 

Ser statsrådet att det av finansieringsmässiga skäl finns någon risk med att genomförandet av Västsvenska paketet hindras eller att delprojekt kommer att omprövas?