Interpellation 2015/16:636 Demokratiska missförhållanden och handelskontakterna med Iran

av Hans Rothenberg (M)

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Sedan en tid tillbaka har de internationella handelssanktionerna mot Iran lättats betydligt. Iran är ett land som historiskt varit föregångare i sin region vad avser öppenhet och modernitet. De senaste 40 åren har Iran dessvärre styrts av en totalitär regim med starka religiösa förtecken, som kraftfullt åsidosatt mänskliga rättigheter. Trots att regimen på senare tid visat sig något öppna upp den doktrinära hållningen kvarstår dock många oacceptabla förhållanden vad gäller respekt för mänskliga rättigheter, inte minst kvinnors status i det iranska samhället.

I den allmänna uppståndelsen över att se Iran som en ny tillgänglig marknad är det lätt att av fartblindhet förbise de missförhållanden som kvarstår i det iranska samhället. Min fråga till närings- och innovationsminister Damberg är därför:

 

Hur avser ministern och regeringen att i handelskontakter med Iran påtala de demokratiska missförhållandena och verka för en utveckling av landet där mänskliga och kvinnors rättigheter respekteras i högre grad?