Interpellation 2015/16:632 Bättre måltider för våra äldre

av Sten Bergheden (M)

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

För snart ett och ett halvt år sedan ställde jag en skriftlig fråga till äldreminister Åsa Regnér om statsrådet avsåg att genomföra Alliansens måltidslyft och att för äldre införa en laglig rätt till god mat enligt Livsmedelsverkets förslag. 

Statsrådet svarade: ”För närvarande bereder regeringen frågor om äldrepolitiken både för 2015 och för de kommande åren under mandatperioden. Regeringen avser att följa riksdagens beslut om en måltidssatsning inom äldreomsorgen men ser för närvarande inte förändrad lagstiftning i fråga om mat och måltid för äldre som någon lösning för att tillgodose äldres rätt till mat av god kvalité.” 

Regeringen har i sin budget inga satsningar för att förbättra kvaliteten på maten inom äldreomsorgen eller för att öka äldres valmöjligheter när det gäller mat inom exempelvis hemtjänsten. Regeringen har inte heller tagit hänsyn till riksdagens beslut om en måltidssatsning. 

Detta innebär att statsrådets svar på min skriftliga fråga inte stämmer. Varken Alliansens måltidslyft eller någon annan satsning på våra äldres mat har genomförts. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet:

Varför har statsrådet inte genomfört Alliansens måltidssatsning som riksdagen tog beslut om 2014 och som statsrådet i sitt svar till mig sagt sig ha för avsikt att följa? 

Har statsrådet tagit några initiativ för att påbörja arbetet med Alliansens måltidssatsning? 

Vad avser statsrådet att göra för att öka de äldres möjlighet att själva välja mat?