Interpellation 2015/16:630 Nattågens kvalitet

av Saila Quicklund (M)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

SJ har beslutat att de dagliga nattågen till Åre ska upphöra från och med den 2 april. Detta är ett hårt slag mot till exempel länets alla arbetspendlare. Varje vecka pendlar ca 1 000 personer till Stockholm och 250 personer till Västra Götaland.

Det kommer självklart att slå väldigt hårt mot ekonomin i Jämtland och Härjedalen. Men det framkommer nu också uppgifter om bristande kvalitet på befintliga nattåg. Dålig kvalitet, smutsiga tågvagnar och problem med SJ:s bokningsapp är några av de problem som vi nu har sett under en lång tid. Bokningsappen har meddelat att tåget har varit fullbokat trots att nattågen ibland har avgått med ett flertal lediga platser. Dessutom har resenärer fått stå och vänta i flera timmar mitt i natten i Sundsvall för ett tågbyte.

Detta är i min mening oacceptabla förutsättningar för en region som för sin basnäring är i stort behov av transporter, såväl för arbetspendlingen som för besöksnäringen.

Det är av stor vikt att regeringen i sin roll som ägare av SJ kan säkerställa att SJ bedriver sin verksamhet med hög kvalitet och att förutsättningarna anpassas till det efterfrågade behovet på lokal nivå.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet:

 

Hur avser statsrådet att arbeta för att säkerställa att Jämtlands län har en väl fungerande tågtrafik som möjliggör bra förutsättningar för både arbetspendling och besöksnäring?