Interpellation 2015/16:60 RUT-avdraget för rengöring av inomhuspooler

av Helena Bouveng (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Finansminister Magdalena Andersson har fått flera möjligheter att diskutera RUT-avdraget här i kammaren. Bland annat i våras stod vi här, tisdagen den 7 april. Då sa finansministern: ”Vi gör den just därför att det handlar om att ha hög legitimitet för skattesystemet. Det är klart att det inte är oproblematiskt när man får göra mycket stora avdrag för en del av de tjänster som ingår.”

De mycket stora avdragen som åsyftas får antas vara för de tjänster som regeringen nu väljer att slopa avdraget för, nämligen rengöring av inomhuspooler och matlagning.

I Aktuellt den 23 oktober 2014 förklarade finansminister Magdalena Andersson den då tilltänkta sänkningen av RUT-avdraget med att det inte ska vara möjligt att ha ett ”heltidsanställt hembiträde” eller anlita ”kocklandslaget”.

Vi kan med lite enkel matematik räkna ut att det knappast krävs något heltidsanställt hembiträde för att passera regeringens sänkta tak för avdraget om 25 000 kronor, utan det räcker 2,5 timmars städning per vecka (52 veckor per år, à 400 kronor per timme).

Att någon besvärande stor del av befolkningen anlitar kocklandslaget för att laga mat hemma kan vi också stryka från listan över vad som rimligtvis ligger bakom de avdrag som finansministern oroas över.

Så, kvar står avdraget för rengöring av inomhuspooler. Genom att slopa det avdraget stärker finansministern enligt egen utsago hela legitimiteten för systemet.

Jag håller nämligen med finansministern om värdet av skattesystemets höga legitimitet. Det får helt enkelt inte vara så att Finansdepartementet använder sina tjänstemän till att bereda förändringar av skattesystemet som inga skattebetalare berörs av.

 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson om Finansdepartementet har tittat på hur många människor som använder RUT-avdraget för att låta rengöra sin inomhuspool. Hur många är de?