av Solveig Zander (C)
till Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S)
Det finns två viktiga aspekter att ta hänsyn till vad gäller socialförsäkringsskyddet för företagare. Den första är att alla som arbetar och betalar skatt och sociala avgifter ska känna att de är berättigade till ett likvärdigt skydd från det offentliga oavsett under vilka former man utför sitt arbete, som företagare eller arbetstagare. Den andra är att trygghetssystemen måste vara utformade på ett sätt som uppmuntrar till företagsamhet och stöder framväxt av nya företag.
Det finns ett stort värde i att den som startar företag känner sig trygg i att försäkringssystemet finns där om han eller hon blir sjuk, får barn eller tvingas lägga ned företaget. De offentliga trygghetssystemen får inte vara utformade så att de hämmar entreprenörskap och leder till att människor avstår från att starta företag på grund av rädsla för att förlora sina intjänade förmåner.
I dag gäller olika regler för företagare i trygghetssystemet beroende på vilken företagsform de valt. Den sjukpenninggrundande inkomsten (SGI) ser olika ut beroende på om man väljer att starta ett aktiebolag eller en enskild firma. SGI för egenföretagare bestäms av nettointäkten i firman, medan den som driver aktiebolag får sin SGI bestämd av lönen som kan tas ut ur bolaget. De som driver enskild firma eller handelsbolag har dessutom möjlighet att få en fiktiv SGI under uppstartsåren då inkomsterna är osäkra. Den fiktiva SGI:n är baserad på en jämförelseinkomst vilken motsvarar skälig lön för liknande arbete för annans räkning. Denna möjlighet finns inte för den som startar aktiebolag.
Flera utredningar har tidigare förespråkat att skyddet i försäkringarna för företagare harmoniseras så att man behandlas lika oavsett vilken företagsform man väljer. Dessutom finns förslag om att förlänga den fiktiva SGI:n i uppstartsskedet från 24 till 36 månader.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialförsäkringsminister Annika Strandhäll: