Interpellation 2015/16:57 Den småskaliga vattenkraftens betydelse för kulturmiljöer

av Rickard Nordin (C)

till Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

 

Den småskaliga vattenkraften står för en liten andel av Sveriges totala vattenkraftsproduktion, men till antalet är de småskaliga verken dominerande. I omgivningarna av dessa tusentals små vattenkraftverk har samhällen utvecklats sedan flera hundra år tillbaka, vilket har skapat värdefulla kulturmiljöer i hela Sverige.

I Vattenverksamhetsutredningens slutbetänkande förordades en nyprövning av alla vattenverksamheter med tillstånd som utfärdats före 1999.

Vid en omprövning av befintliga vattenkraftverks miljötillstånd har de storskaliga vattenkraftverken helt andra ekonomiska resurser än vad de småskaliga vattenkraftverken har. Det finns hundratals anläggningar som inte kommer att ha råd att förnya tillstånden eller investera i fiskvägar.

Avsikterna i EU:s ramdirektiv för vatten må vara goda, men konsekvenserna riskerar att bli att värdefulla kulturmiljöer vid våra vattendrag utraderas.

Min fråga till kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke är med anledning av detta:

På vilket sätt tas hänsyn till kulturmiljövärden i de åtgärder som planeras med anledning av genomförandet av EU:s ramdirektiv för vatten?