Interpellation 2015/16:569 Sverigeförhandlingens avgränsning av storstadsåtgärderna

av Jonas Jacobsson Gjörtler (M)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Storstadsåtgärder är en mycket viktig del i Sverigeförhandlingens uppdrag. Syftet med storstadsåtgärderna är bland annat ökad kollektivtrafik, förbättrad tillgänglighet och ökat bostadsbyggande i våra tre storstadsregioner Stockholm, Göteborg och Öresundsregionen. Totalt ska Sverigeförhandlingen genom infrastrukturprojekt runt om i Sverige möjliggöra byggandet av ungefär 100 000 nya bostäder.

En grundbult i skånsk kollektivtrafik är pågatågen, som är Skånes motsvarighet till Stockholms tunnelbana och förbinder orter och städer runt om i Skåne. Pågatågen framförs på den statliga järnvägen, där de bland annat får trängas med fjärrtågen och godstrafiken. Den bristande kapaciteten på järnvägen i Sydsverige och den bristande tillförlitlighet som följer av denna drabbar de skånska resenärerna hårt. Störningsvolymen på grund av förseningar är nästan dubbelt så stor i Skåne jämfört med i Stockholms län. En stor del av problemen förklaras av brister i infrastrukturen.

Trots att pågatågen är ett viktigt fundament i Skånes kollektivtrafiksystem och trots att störningsproblematiken är omfattande får Skåne enligt uppgift inte förhandla om satsningar på pågatågen inom ramen för Sverigeförhandlingens storstadsåtgärder. Sverigeförhandlarna hänvisar till att pågatågen framförs på statlig infrastruktur och att de inte har fått regeringens mandat att förhandla om statlig infrastruktur.

Denna avgränsning går dock inte att utläsa ur Sverigeförhandlingens direktiv. Så här står det att läsa i direktivet (2014:106):

”Malmö, Lund och Helsingborg fungerar i princip som en gemensam arbetsmarknadsregion med omfattande pendling. Brister i infrastrukturen innebär dock att trafiksystemet är sårbart (…) Kollektivtrafiken behöver stärkas ytterligare i regionens mest tätbefolkade delar, inte minst vid viktiga knutpunkter, så att den lokala, regionala och nationella kollektivtrafiken kan sammanlänkas bättre och stärka pendlingsmöjligheternas för arbete och studier.”

En avgränsning där pågatågen utelämnas går dessutom stick i stäv med både nuvarande och föregående regerings ambitioner att satsa på kollektivtrafik och gör det svårare att nå miljö- och klimatmålen. Därutöver riskerar vi att missa en möjlighet att få fram nära 20 000 bostäder i Skåne, bostäder som hade kunnat byggas om man i regionen även hade fått förhandla om pågatågen.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anna Johansson:

  1. Anser statsrådet att regeringen har gjort en avgränsning av Sverigeförhandlingens mandat på det vis som beskrivs ovan, eller ej?
  2. Är statsrådet beredd, och i så fall på vilket sätt, att tydliggöra att Sverigeförhandlingen även kan omfatta frågor kopplade till kollektivtrafik som framförs på statlig infrastruktur, såsom exempelvis pågatågen?