Interpellation 2015/16:562 Erkännande av seyfo – folkmordet på armenierna

av Robert Hannah (L)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Stefan Löfven lovade under valrörelsen 2014 att erkänna seyfo (folkmordet på armenierna) om han blev statsminister. Sedan dess har frågan gömts undan av den svenska regeringen. Den tillsatta utredningen har kommit i hamn sedan länge, och Margot Wallström lovade mig i en interpellationsdebatt förra året att hon skulle ge besked i frågan under 2015. Även löftet om att lämna besked under 2015 har brutits av den rödgröna regeringen. Det är oroväckande att regeringen väljer att gräva ned denna viktiga fråga i jakt på en plats i FN:s säkerhetsråd.

”Turken vaknar. De armeniska hundarna bör akta sig. Död åt de armeniska hundarna. Död! Död! Mina kära raskamrater.” Så sa Turkiska riksförbundets vice ordförande Barbaros Leylani, enligt TV4:s översättning, från en talarstol på Sergels torg nyligen. Uttalandet visar på hur starkt hatisk den turkiska regimen är mot ett folk som man redan har utsatt för folkmord. 

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga utrikesministern:

 

Kommer utrikesministern att lämna besked i frågan om erkännandet av seyfo innan valet till FN:s säkerhetsråd sker?

På vilket sätt har utrikesministern och regeringen lyft frågan om erkännandet av seyfo i samtal med företrädare för den turkiska staten?