Interpellation 2015/16:557 Marinens ytstridsförmåga

av Allan Widman (L)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

I regeringens proposition 2014/15:109 Försvarspolitisk inriktning – Sveriges försvar 2016–2020 anges att kärnan i de sjögående förbanden utgörs av bland annat sju korvetter.

Enligt propositionen ska en halvtidsmodifiering ske av två korvetter ur Gävleklassen för att dessa ska kunna vara operativa in på 2020-talet.

Regeringen har ännu inte bemyndigat Försvarets materielverk att beställa halvtidsmodifieringen av Gävleklassen, trots att snart ett år förflutit sedan riksdagens inriktningsbeslut. Eftersom nedgraderingen av korvetterna Stockholm och Malmö dock redan påbörjats, riskerar antalet korvetter att inte uppgå till sju under stora delar av försvarsbeslutsperioden.

Från beställning till leverans av halvtidsmodifieringen krävs minst tre år. Om regeringen inte i närtid fattar beslut om bemyndigande riskerar dessa halvtidsmodifieringar att bli färdiga först efter försvarsbeslutsperiodens utgång.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga försvarsministern:

  1. Tänker regeringen i närtid bemyndiga Försvarets materielverk att beställa halvtidsmodifiering av två korvetter ur Gävleklassen?
  2. Vilka åtgärder är försvarsministern beredd att vidta för att ”kärnan i de sjögående förbanden” ska kunna vara sju korvetter?