Interpellation 2015/16:55 Riksdagens inflytande på filmpolitiken

av Jörgen Warborn (M)

till Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

 

Kultur- och demokratiministern river upp det mer än 50 år gamla filmavtalet och ersätter det med en annan filmpolitik. Det blir en stor förändring för en viktig kreativ näring. En regering som kallar sig samarbetsregering borde förankra en så stor svängning med branschen och med riksdagen.

Branschen är nu på krigsstigen och menar att resurserna till svensk film minskar med regeringens nya politik. Ministern har tidigare gett uttryck för att så inte skulle ske.

Regeringen har tidigare också meddelat att den har för avsikt att återkomma med en proposition om filmpolitiken till riksdagen i slutet av 2015. Detta riskerar att heller inte ske.

Vid ett seminarium den 30 september 2015 uttryckte ministern att det inte blir en proposition, utan det blir i form av en skrivelse – alltså att regeringen meddelar riksdagen den nya filmpolitiken, utan förslag till beslut och med syftet att riksdagen inte ska få inflytande över politiken.

I ett svar på min skriftliga fråga (2015/16:55) om regeringen kommer att beröva riksdagen inflytande över filmpolitiken meddelar ministern att regeringen överväger i vilken form regeringen har för avsikt att återkomma till riksdagen. Det är alltså ytterligare en svängning. Först skulle regeringen lämna en proposition, sedan skulle regeringen bara lämna en skrivelse och nu vet regeringen inte hur den ska göra.

Med anledning av det ovan anförda vill jag fråga kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke:

 

Kommer ministern att återkomma till riksdagen med en proposition om framtidens filmpolitik?