Interpellation 2015/16:521 Skogskonto

av Ulf Berg (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Den som har skog vet hur viktigt det är att kunna fördela inkomsten över flera år. Skogskontot syftar till att ge skogsägaren en möjlighet att fördela skogsintäkterna mellan olika beskattningsår och därigenom få en jämnare beskattning, både vid planerad avverkning samt vid oplanerad inkomst såsom vid exempelvis en storm. Skogskontot möjliggör även avräkning av senare års kostnader för skogsvårdsåtgärder mot tidigare influtna skogsintäkter. Dessa regler är viktiga för våra skogsägare som väljer att bruka sin skog och ser till att vi ger långsiktigt ekonomiska förutsättningar för vårt skogsbruk.

Reglerna om skogskonto och skogsskadekonto diskuterades i samband med 1990 års skattereform. Man valde då att behålla reglerna i samma form med motiveringen att dessa regler resulterade i att skogen sköts rationellt och att avverkningarna hålls uppe (prop. 1989/90:110 s. 581). Dessa bedömningar bör fortfarande gälla.

Skatteförenklingsutredningen föreslår i SOU 2014:68 bland annat att skogskontot slopas och att det ersätts med en företagsfond där avsättningen begränsas till 40 procent av inkomsten. En sådan förändring av skattereglerna innebär att avverkningar i framtiden riskerar att bli skattemässigt drivna i stället för att ske på det långsiktigt lämpligaste och effektivaste sättet. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

Hur ställer sig finansministern till Skatteförenklingsutredningens förslag om slopat skogskonto?