Interpellation 2015/16:52 Företagarnas syn på regeringens skattepolitik

av Fredrik Schulte (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Svenskt Näringsliv har låtit göra en opinionsundersökning där de frågat företagare hur de ser på regeringens skattepolitik. Svaren ger en mycket dyster bild av framtiden. På frågan hur deras verksamheter kommer att påverkas av budgetpropositionen svarade följande procentandelar att de kommer att drabbas negativt av regeringens olika skattehöjningar:

Andelen som på motsvarande sätt angav att de kommer att påverkas positivt av regeringen politik varierade mellan 2-3 procent. På frågan hur regeringens politik kommer att påverka möjligheterna att anställa fler medarbetare svarade 74 procent att den kommer att försämra samma förutsättningar.

Det är alltså mycket tydligt så att Sveriges företagare oroas över regeringens politik. Lägger man till alla de oberoende bedömare som menar att sysselsättningseffekten av den förda politiken kommer att vara negativ är det mycket lite som talar för regeringens sak. Inte ens finansministern själv kan presentera analyser som talar för att effekterna av regeringens politik leder till fler jobb.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

  1. Hur ställer sig finansministern till att 74 procent av Sveriges företagare menar att regeringens politik försämrar möjligheterna att anställa fler?
  2. Ser finansministern något problem i att endast 2-3 procent av Sveriges företagare ser att regeringens olika skattehöjningar kommer att påverka deras verksamheter positivt? Finns det någon självkritik hos finansministern?