Interpellation 2015/16:516 Farliga bekämpningsmedel i frukt och grönt

av Lars Tysklind (L)

till Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP)

 

Ett antal bekämpningsmedel är sedan länge förbjudna inom EU. En del av preparaten är hormonstörande och därmed farliga även i relativt låga doser.

Enligt uppgifter i medierna har Livsmedelsverket i sina stickprovskontroller hittat rester av förbjudna bekämpningsmedel i frukt och grönsaker även från europeiska odlingar, det vill säga från odlingar där medlen är förbjudna att användas.

Livsmedelsverket har ändå inte slagit larm, eftersom halterna inte överskrider gränsvärdena. Märkligt nog innehåller Livsmedelsverkets databas inte uppgifter om vilka bekämpningsmedel som är förbjudna i EU, och de uppmärksammas då inte heller i kontrollerna. Detta är minst sagt anmärkningsvärt, då det naturligtvis finns en orsak till att ämnet har förbjudits inom EU.

Kemikalieinspektionen har dock en sådan lista, sammanställd utifrån EU:s databas. Kemikalieinspektionen har framfört att Livsmedelsverket bör överväga att ändra sina rutiner och larma det land där livsmedel som innehåller förbjudna bekämpningsmedel odlats.

Mina frågor till klimat- och miljöminister Åsa Romson är:

 

Hur avser ministern att agera på EU-nivå för att förhindra att förbjudna bekämpningsmedel används inom EU?

Hur kommer ministern att agera för att svenska konsumenter inte ska behöva köpa frukt och grönsaker som innehåller farliga bekämpningsmedel?

Kommer ministern att agera nationellt för att förbättra informationsutbytet mellan relevanta myndigheter?