Interpellation 2015/16:51 Bostadssituationen för svenska studenter

av Erik Andersson (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Finansminsterns kollega Mehmet Kaplan skrev i en debattartikel i Svenska Dagbladet: ”Därför tar vi nu krafttag och satsar 5,5 miljarder kronor under nästa år i ett bostadspaket för att det ska byggas fler små, billiga och klimatsmarta hyresrätter.”

Men i budgetpropositionen fråntas i själva verket statligt bostadsbyggande 1 miljard kronor.

Givet det nya, bredare uppdrag som Akademiska Hus meddelade tidigare i år, om att de även ska bygga och förvalta studentbostäder, skulle företaget kunna återinvestera sin verksamhetsvinst om 6,5 miljarder kronor i det som bostadsministern beskriver som ”små, billiga och klimatsmarta hyresrätter”. Alltså lägenheter som primärt kan nyttjas av studerande och unga.

Men dessa 6,5 miljarder kronor som fanns att tillgå i det statliga bolaget, väljer nu regeringen att plocka ut i form av utdelning. Ställer vi då 6,5 miljarder som tas ur verksamheten i förhållande till de 5,5 miljarder kronor som avsätts i budgeten blir satsningen på små, billiga och klimatsmarta hyresrätter minus 1 miljard kronor. 

 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansminster Magdalena Andersson hur hon ser på vinstuttagen från våra statligt ägda företag. I ett läge av akut bostadsbrist för studenter, borde inte Akademiska Hus få följa sitt uppdrag och tillåtas att återinvestera verksamhetens vinst i nya bostäder?