Interpellation 2015/16:509 Konkurrensförutsättningarna för svenska bönder

av Jonas Jacobsson Gjörtler (M)

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

Ett av de främsta syftena med EU-samarbetet är att skapa en gemensam marknad där spelreglerna är lika, eller åtminstone likvärdiga, inom en rad områden. Med gemensamma regler skapas konkurrensneutralitet för verksamheter i olika delar av EU.

Tyvärr är spelreglerna långt ifrån likvärdiga för svenska bönder.

I vissa fall finns skillnader till följd av de särkrav som svensk lagstiftning innebär, avseende exempelvis djurskydd eller miljökrav. Det är så att säga ett självpåtaget problem, där svenska politiker har lagt en kostnadsbörda på svenska bönder, vilket är ett problem i sig.

Men det rapporteras också återkommande om fall där svenska myndigheter gör en annan, hårdare tolkning av olika regelverk än andra EU-länder.

Det finns exempelvis åtskilliga fall där Kemikalieinspektionen inte tillåter växtskyddsmedel som andra länder i EU har godkänt eller gett dispens för. Det blir en orimlig ordning när svenska bönder förbjuds att använda preparat som används i våra grannländer. Det leder till att svenskt lantbruk slås ut och att jordbruksprodukterna i stället importeras från länder utan våra tuffa krav. Det är inte bra för svenskt jordbruk ,och det är heller inte bra för miljön eftersom miljöproblemet bara flyttas till ett annat land. Miljöfrågor måste lösas gemensamt på en gemensam marknad, det går inte att lägga hela den bördan på svenska bönder.

Jag är medveten om att statsrådet inte får lov att lägga sig i enskilda myndighetsbeslut, och det är heller inte min avsikt med denna interpellation. Men på ett övergripande plan skulle jag gärna vilja veta hur statsrådet ser på den här problematiken.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:

  1. På vilket sätt är statsrådet beredd att verka för en ordning där inte svenska bönder drabbas av orimliga merkostnader i form av ytterligare särkrav genom exempelvis svensk lagstiftning eller beslut från svenska myndigheter?
  2. På vilket sätt är statsrådet beredd att säkerställa att inte svenska bönder, genom att svenska myndigheter gör helt andra tolkningar av EU-regler än vad motsvarande myndigheter i våra grannländer gör, drabbas av omfattande konkurrensnackdelar?